lock Account shopping_cart Winkelwagen

5 Tips voor je techniektraining in de sneeuw!

Elke week vinden er Pelota voetbaltechniek-trainingen plaats bij De Graafschap Jeugdopleiding. Afgelopen week hielp moeder natuur met het creëren van een heerlijke witte omgeving voor weerstand in de techniektraining bij Onder 11 & 12 selecties. Wat kun je eigenlijk trainen met sneeuw op het veld?

Jonge spelers vinden het geweldig om met een voetbal de sneeuw in te gaan. Net zoals de trainers. We zijn benieuwd welke talenten creatief om gaan met deze nieuwe omgeving. Hoe reageren ze op de sneeuw? Wie blijft overeind met deze weerstand en welke spelers sneeuwen onder?

5 TIPS

1. Leg uit aan je spelers waarom sneeuw een mooie mogelijkheid is om aan je techniek te werken Een bedekt voetbalveld met sneeuw is een mooie omgeving om specifieke technische handelingen te trainen. De oppervlakte is glad, oneffen en creeert veel weerstand om goed voetbalspel te spelen. Hoe beter je techniek, des te beter je jezelf staande houdt.

2. Leg je spelers uit hoe een bal beweegt op de sneeuw en wat je beter wel kan doen en niet kan doen. Een bal met de onderkant van je voet terughalen is natuurlijk erg lastig met zo'n gladde ondergrond. De V-beweging is waarschijnlijk geen optie tijdens de partij. Een schijntrap om vervolgens de bal opzij te leggen voor een pass kan wel een goede oplossing zijn.

3. Stiften is een uitkomst op een sneeuwveld
Een perfect moment om je stift te trainen is wanneer je veld bedekt is met sneeuw. Het is gemakkelijk om je voet onder de bal te schuiven. Ook de spelers die de stift nog niet goed onder controle hebben zullen het gevoel van een fijne stiftbal gaan ervaren. Wij trainden met De Graafschap Onder 11/12 het passeren met een stift over het standbeen van de tegenstander. Leg ook uit dat tegenstanders sneller komen aanglijden of uitglijden op de sneeuw en dat de stift dan een topoplossing is!

4. Verwerken hoge bal!
Wil je de witte weerstand op de grond graag omzeilen, dan kan door de bal door de lucht te spelen. Daarvoor zijn bepaalde technische vaardigheden vereist. Train ze in de sneeuw.

5. Trainingsopbouw toepassen in je eindpartij of toernooi!
Het mooie is als je thema's van trainen worden toegepast in je eindvorm. Zo introduceerden wij weer de ingooi, waardoor het verwerken van de hoge bal terugkomt in je eindpartij. Direct scoren uit een voorzet, stift op lobje was daarom ook twee (2) punten waard. Het allerbelangrijkste is om als trainers te herkennen en te benoemen wanneer de jonge talenten de getrainde technische handelingen laten zien.

EXTRA TIP
Speel mee als jeugdtrainer of laat O19 spelers meespelen en inspireer de kids door mooie skills te laten zien. Tevens kun je hiermee een dergelijk hoog tempo in je partij creëren die de jonge talenten alleen nooit zouden halen.