lock Account shopping_cart Winkelwagen

Talentontwikkeling in Duitsland met Pelota FC (VIDEO)

Verschillende benaderingen op ontwikkeling jonge voetballers

Duitse voetbalacademies en de Pelota Academy hebben een verschillende benadering als het gaat om het talentontwikkeling van jonge voetballers. Met het Talentontwikkeling platform van Pelota spelen we regelmatig wedstrijden in Duitsland om onze Pelota talenten de verschillen te laten ervaren. De leermomenten zitten hem in speelstijl, fysieke aspecten, tactische en technische ontwikkeling. Met de Pelota FC Onder 14 lichting speelden we tegen 1FcKleve Onder 15. 1FcKleve is een Duitse club, waarbij de jeugdspelers gescout worden. Met een 4-4-2 speelstijl ontmoeten we op een mooie authentieke voetballocatie in Duitsland een interessante ploeg. 

Naast 4-4-2 speelstijl die we veelal zien zijn er nog een aantal grote verschillen binnen talentonwikkeling van jonge voetballers. 

Filosofie
Bij Pelota geven we tijdens de ontwikkeling van jonge voetballers prioriteit aan technische en creatieve ontwikkeling om tactische spelprincipes te kunen bedienen, terwijl Duitse academies zich meer richten op tactisch bewustzijn en fysieke conditie.

Trainingsmethoden 
Bij Pelota trainen we altijd vanuit een technische gedachte om tactische oplossingen uit te kunnen voeren. We richten daarbij op de ontwikkeling van voetbalvaardigheden door middel van dynamische en complexe en soms ongestructureerde trainingen, terwijl Duitse academies veelal grotere voetbalvormen toepassen en zich richten op tactische gedachte binnen voetbal-oefeningen. 

Instapleeftijd 
Waar Nederlandse academies spelers al op jongere leeftijd werven, meestal tussen de 6 en 9 jaar oud, starten Duitse academies met werven van spelers op oudere leeftijd. Meestal tussen de 12 en 14 jaar oud. Dit is de leeftijd waar Pelota ook start met doorstroom naar Pelota FC Talententeams. 

Eenmaal aangekomen in Duitsland werden tijdens de wedstrijd tussen 1FcKleve en Pelota FC de voetbal-verschillen goed zichtbaar. Pelota FC probeerde goed verzorgd voetbal te spelen met een belangrijke rol voor onze nr.6, de spelverdeler. Om onder de druk van het twee-spitsen systeem van de Duitsers uit te voetballen lagen de accenten op samenwerking tussen onze centrale verdedigers en onze controlerende middenvelder. Dit werkte goed vanaf het eerste fluitsignaal. Kleve speelde in een 'keep it simple' 4-4-2 formatie met een snelle diepgang tijdens omschakelmomenten. Onze laatste verdedigende linie moest herkennen op welke momenten de lange bal gevaarlijk zou uitpakken. Tijdens ons aanvalspel lagen de leermomenten in het samenwerken om tot kansen en doelpogingen te komen in de laatste fase (rond 20 meter van het doel van de tegenstander). Dit vereiste een hoge mate van voetbaltechniek en creativiteit, waarbij de conclusie is dat de spelers daarin nog stappen kunnen maken. We sloten deze mooie internationale voetbalavond af met veel mooie voetbalmomenten en leermomenten. Klik op de iphone en bekijk de video van de wedstrijd tegen 1FcKleve hieronder en volg ons op instagram!